< Etusivulle Seuraava sivu >

Muovimerkin valmistusTeksti: Timo Happonen
Kuvat: Timo Happonen ja Santeri Happonen


Muoviset ajoneuvojen merkit särkyvät helposti. Ongelmana muovimerkeissä on yleensä hopea- tai kultapinnoitteet, jotka on tehty merkkien sisäpuolelle. Lehtikullalla tai lehtihopealla voi merkin saada lähestulkoon aidon näköiseksi. Itse merkin valmistaminenkaan ei ole kovin hankalaa, joskin muutamassa kohdassa kannattaa olla tarkkana.

Tämän kuvasarjan merkki kuuluu vuosimallin 1962 Mercury Monterey Commuteriin. Raaka-aineet tähän yhteen merkkiin maksoivat noin 10 euroa. Silikonimallin avulla merkkejä voi valmistaa vaikka kuinka monta. Valumuovin ja lehtihopean hankin askartelutarvikkeita myyvästä kaupasta nimeltä Slöjd Detaljer (www.slojd-detaljer.com). Darwi-massaa löytyi paikallisen marketin hyllystä. Samoin silikonikumia. Silikonikumi oli kallein hankinta (22 euroa), mutta tuosta määrästä voi tehdä ainakin neljä vastaavan kokoisen merkin muottia. Valumuovejakin on eri hintaisia. Hinta näkyy laadussa. 750 ml valumuovia maksaa 20-30 euroa. Purkillisella tekee esim. 10-15 mopon tankin merkkiä.

Merkin voi valmistaa myös kokonaan kumin avulla esim. käyttämällä nestemäisempää kumia, joka kovettuu kovemmaksi. Tarkoituksenani oli kuitenkin saada tehtyä merkki mahdollisimman edullisesti, varsinkin kun piti valmistaa vain yksi merkki.

Alkuperäinen merkki oli poikki ja muutenkin aika huonossa kunnossa. Malliksi siitä kuitenkin oli.
Ensin merkki liimattiin kasaan, jotta sen sisäosasta voitiin ottaa silikonivalos. Silikoni on kaksikomponenttinen sekoitettava massa.
Tässä silikonikumi painetaan merkin sisään tiiviisti. Kannattaa tarkistaa, ettei kumin ja merkin väliin jää ilmakuplia.
Kun kumi on kovettunut, se on helppo irrottaa merkin sisältä.
Pellistä voi tehdä kehyksen merkkiaihiota varten.


< Etusivulle Seuraava sivu >